אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב. הוא מאפשר לתאים להשתמש בסוכר לשם אנרגיה. לאנשים עם תנגודת לאינסולין יש תאים שאינם משתמשים ביעילות באינסולין. כלומר, התאים שלהם אינם קולטים היטב גלוקוז, מה שגורם להצטברות סוכר בדם.
אין זה ברור לחלוטין מדוע אנשים מסוימים מפתחים עמידות לאינסולין ואחרים לא. עודף משקל או השמנה הם גורמי הסיכון המובילים. גם אורח חיים בלתי פעיל עשוי לתרום לטרום סכרת או לסכרת מסוג 2, במיוחד במצב של עודף משקל.
השפעות תנגודת לאינסולין
מצב זה מציב אותם בסיכון גבוה יותר לסכרת מסוג 2. לא קיימת תרופה למצב זה, אך התייחסות לגורמים משיבה את חלק מהגוון הטבעי של העור. עמידות לאינסולין עשויה אף לפגוע בכלי הדם, במצב המגביר את הסיכון למחלות לב ושבץ.
תסמיני תנגודת לאינסולין
התסמינים הקלסיים כוללים:
- צמא או רעב קיצוני.
- תחושת רעב גם לאחר ארוחה.
- השתנה תכופה או מוגברת.
- תחושות עקצוץ בידיים או ברגליים.
- תחושת עייפות יותר מהרגיל.
בדיקות דם
תוצאות של מתחת ל-5.7% נחשבות לנורמאליות; תוצאות של בין 5.7-6.4% מאובחנות כטרום סכרת; תוצאות של מעל 6.5% מאובחנות כסכרת. הרופא יאשר את הבדיקות ביום אחר, אך בהתאם לממצאי המעבדה ומיפוי הדם, מספרים אלו עשויים להשתנות מ-0.1%-0.2%.
עיתוי הבדיקות
בדיקת סכרת צריכה להתחיל בסביבות גיל ארבעים, בשילוב עם הבדיקות הרגילות לכולסטרול וסמני בריאות אחרים. באופן אידיאלי, יש לבצע בדיקות גופניות שנתיות, או לבצע בדיקות מניעה עליהן מורה הרופא.
בדיקות מוקדמות מומלצות במצב של עודף משקל והתקיימות התנאים הבאים:- אורח חיים בלתי פעיל.
- כמות נמוכות של כולסטרול "טוב" או רמות גבוהות של טריגליצרידים.
- הורה או אח עם סכרת
- מוצא אפריקאי או אסיאתי.
- לחץ דם גבוה.
- תסמיני תנגודת לאינסולין.
- אבחון סכרת הריונית
- לידת תינוק ששוקל למעלה מתשעה קילוגרם.