חולי סכרת יודעים שהם צריכים לבדוק בזכוכית מגדלת כל פריט מזון שהם מכניסים לגופם. הבעיה היא שלפעמים "זכוכית מגדלת" היא לא רק ביטוי. תוויות המזון מופיעות אמנם על רוב המוצרים שאנחנו צורכים, אבל הן קטנות ובעיקר לא תמיד ברורות.
חשיבות הבנת סדר הרכיבים התזונתיים
הדבר הראשון שיש לדעת לגבי תוויות מזון הוא שהרכיבים בהן לא מסודרים בסדר אקראי. מה שזה אומר מבחינה מעשית הוא שהרכיבים שהכמות שלהם במוצר היא הגבוהה ביותר יופיעו קודם לכן, כשלאחר מכן יופיעו הרכיבים האחרים בסדר יורד.
למרות שגם סוכר פירות הוא סוכר, כך שרצוי לא להפריז בשתיית מיצים בכל מקרה, משקאות "מלאכותיים" יהיו בריאים הרבה פחות עבור חולה הסכרת מאשר אלה הטבעיים. תחליפי הסוכר צריכים לקבל התייחסות משמעותית. יש סוגים רבים של תחליפים, חלקם מזיקים לחולי סכרת וחלקם לא, כך שמומלץ לבצע את הבדיקות בהתאם לדרגת החומרה של המחלה או למאפייני האדם הסובל ממנה (סכרת הריון לדוגמא).
הגודל כן קובע
בנוסף, גודל המנה יאפשר לבצע את החישובים ההכרחיים מבחינת רמות הסוכר, הקלוריות וגם הפחמימות. באמצעות בחינת גודל המנה וביצוע החישובים הדי בסיסיים האלה ניתן ללמוד על מידת ההתאמה של מזון לתפריט, להחליט כמה לאכול ממנו וכן להשוות אותו למאכלים אחרים באותה קטגוריה פחות או יותר.
חשיבות בדיקת הערכים התזונתיים
המשתנה הראשון במשוואה הוא הקלוריות. רבות משיטות הדיאטה לחולי סכרת מבוססות על צריכה מוגדרת של קלוריות ביום או במנה, כך שהידע הזה הוא חיוני. את הבדיקה הזו חשוב לבצע אחרי שכבר מתייעצים עם דיאטנית ומרכיבים תפריט תזונתי. אמנם לא תמיד הקשר בין קלוריות לסכרת הוא ישיר, אבל אין ספק שחולי סכרת צריכים לאכול מאכלים הבריאים להם בכמויות סבירות.
יש אנשים שמתעלמים מהעובדה הזו, צורכים כמות גבוהה של מוצר שנראה להם בריא (כי הרי אין בו סוכר) ומגלים שהמצב שלהם רק מחמיר. זו הסיבה למשל שמוצרים המתויגים באופן בולט ככאלה שאינם כוללים תוספת סוכר, כן מכילים פעמים רבות פחמימות – ואפילו בכמות לא קטנה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: מה מסתתר מאחורי מאכלים מופחתי סוכר או נטולי סוכר? – כל האמת ורק האמת