חולי סכרת יודעים שהם צריכים לבדוק בזכוכית מגדלת כל פריט מזון שהם מכניסים לגופם. הבעיה היא שלפעמים "זכוכית מגדלת" היא לא רק ביטוי. תוויות המזון מופיעות אמנם על רוב המוצרים שאנחנו צורכים, אבל הן קטנות ובעיקר לא תמיד ברורות.
האתגר העיקרי הוא לקרוא את התווית ולהבין דרך המספרים, הרכיבים והסימונים את השורה התחתונה. האם פריט המזון מומלץ לחולה הסכרת? מאמר זה מלמד את הדגשים שצריך לשים אליהם לב בדרך לקריאה המוצלחת של תווית המזון.
חשיבות הבנת סדר הרכיבים התזונתיים
הדבר הראשון שיש לדעת לגבי תוויות מזון הוא שהרכיבים בהן לא מסודרים בסדר אקראי. מה שזה אומר מבחינה מעשית הוא שהרכיבים שהכמות שלהם במוצר היא הגבוהה ביותר יופיעו קודם לכן, כשלאחר מכן יופיעו הרכיבים האחרים בסדר יורד.
לא קשה להבין מדוע האבחנה הזו חשובה במקרה של חולי הסכרת. אם לוקחים בתור דוגמא מיץ פרי, הרי שהופעה של הסוכר בראש הרשימה (לפני המים וציפת הפרי, הפאלפ) מראה שזהו לא מיץ אמיתי אלא תערובת המבוססת תחילה על סוכר, מים, תוספי צבע וטעם וחומרים משמרים.
למרות שגם סוכר פירות הוא סוכר, כך שרצוי לא להפריז בשתיית מיצים בכל מקרה, משקאות "מלאכותיים" יהיו בריאים הרבה פחות עבור חולה הסכרת מאשר אלה הטבעיים. תחליפי הסוכר צריכים לקבל התייחסות משמעותית. יש סוגים רבים של תחליפים, חלקם מזיקים לחולי סכרת וחלקם לא, כך שמומלץ לבצע את הבדיקות בהתאם לדרגת החומרה של המחלה או למאפייני האדם הסובל ממנה (סכרת הריון לדוגמא).
הגודל כן קובע
במסגרת תפריט התזונה המוקפד מאד של חולי הסכרת, עליהם להתבונן בגודל של המנה שהם צורכים. הסיבה הראשונה שזה חשוב היא שהגודל מאפשר לדעת מה מכניסים לגוף, כי הרי בדרך כלל תפריט תזונה לחולי סכרת הוא מצומצם ומוגבל.
בנוסף, גודל המנה יאפשר לבצע את החישובים ההכרחיים מבחינת רמות הסוכר, הקלוריות וגם הפחמימות. באמצעות בחינת גודל המנה וביצוע החישובים הדי בסיסיים האלה ניתן ללמוד על מידת ההתאמה של מזון לתפריט, להחליט כמה לאכול ממנו וכן להשוות אותו למאכלים אחרים באותה קטגוריה פחות או יותר.
החדשות הטובות הן שיש מוצרי מזון שהחליטו להקל על ציבור המשתמשים, כך שהחישובים העיקריים כבר בוצעו. במקרה הזה יכלול המידע המופיע התייחסות לא רק ל-100 גרם, אלא גם למנה, לכפית וכן הלאה. הבעיה היא שהמונחים האלה יכולים להיות יחסיים, כי מנה אצל אדם אחד היא לא בהכרח בגודל המנה של חברו.
חשיבות בדיקת הערכים התזונתיים
המשתנה הראשון במשוואה הוא הקלוריות. רבות משיטות הדיאטה לחולי סכרת מבוססות על צריכה מוגדרת של קלוריות ביום או במנה, כך שהידע הזה הוא חיוני. את הבדיקה הזו חשוב לבצע אחרי שכבר מתייעצים עם דיאטנית ומרכיבים תפריט תזונתי. אמנם לא תמיד הקשר בין קלוריות לסכרת הוא ישיר, אבל אין ספק שחולי סכרת צריכים לאכול מאכלים הבריאים להם בכמויות סבירות.
תווית מוצר המזון תכלול מידע על סוגי הפחמימות השונים, ביניהן סוכר. לסוגים שונים של פחמימות יש השפעה משמעותית על רמות הגלוקוז בדם, ולכן יש לבחון גם אותן באופן השוואתי ולא רק להתייחס לסוכר. בנוסף לכך צריך לזכור שגם עם המזון אינו כולל סוכר, זה לא אומר שאין בו פחמימות.
יש אנשים שמתעלמים מהעובדה הזו, צורכים כמות גבוהה של מוצר שנראה להם בריא (כי הרי אין בו סוכר) ומגלים שהמצב שלהם רק מחמיר. זו הסיבה למשל שמוצרים המתויגים באופן בולט ככאלה שאינם כוללים תוספת סוכר, כן מכילים פעמים רבות פחמימות – ואפילו בכמות לא קטנה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
מה מסתתר מאחורי מאכלים מופחתי סוכר או נטולי סוכר? – כל האמת ורק האמת