סכרת היא תוצאה של חוסר יכולת הגוף לייצר או להשתמש באינסולין, הורמון המאפשר לגוף להפוך גלוקוז, או סוכר, לאנרגיה. אם הגוף מתקשה לבצע את חילוף החומרים של גלוקוז, המצב עלול להוביל לרמות גבוהות של סוכר בדם, המשפיעות על יכולת הגוף לרפא פצעים.
אצל חולי סכרת, פצעים נוטים להירפא לאט יותר ולהתפתח מהר יותר, לכן חשוב לדעת מה לחפש.
למרות שחתכים, שריטות ושלפוחיות עשויים להתרחש בכל מקום בגוף, רוב הפציעות מתרחשות ברגליים. פצע קטן על הרגל עלול להתפתח במהירות לכיב ברגל, שעשויים להיות רציניים אם אינם מטופלים. בין 14-24% מחולי הסכרת המפתחים כיב, נמצאים בסופו של דבר בסיכון לקטיעת איבר.
חשיבות הבדיקות הקפדניות לפצעים – חשוב לאבחן פצעים מוקדם, כשיטה היחידה להפחתת הסיכון לסיבוכים. מאמר זה מלמד עוד על תהליך הריפוי, שיטות להאצת תהליך ריפוי פצעים בסכרת, וכיצד לשפר את יכולת הריפוי של הגוף לטווח הארוך.
מדוע תהליך ריפוי הפצעים איטי בסכרת?
בסכרת, מספר גורמים עשויים להשפיע על יכולת הגוף לרפא פצעים:
נוירופתיה
נוירופתיה היקפית עשויה לנבוע גם מרמות הסוכר בדם, שבאופן עקבי גבוהות המרגיל. עם הזמן, הנזק משפיע על העצבים, ועלול לגרום לאזורים המושפעים לאבד תחושה.
נוירופתיה נפוצה במיוחד בידיים וברגליים. כשמצב זה מתרחש, יתכן שלא ניתן יהיה להרגיש פצעים כשהם מתרחשים. זוהי אחת הסיבות העיקריות בגללה פצעים ברגל נוטים להיות נפוצים יותר בקרב חולי סכרת.
לחץ דם נמוך
חולי סכרת נמצאים בסיכון כפול לפתח מחלת כלי דם היקפיים, מצב של בעיות בזרימת הדם. מחלת כלי דם היקפיים גורמת לכלי הדם להצטמצם, מה שמפחית את זרימת הדם לגפיים.
מצב זה משפיע אף על יכולת תאי הדם האדומים לעבור בקלות בכלי הדם. רמת גלוקוז גבוהה מהרגיל בדם, מגבירה את עובי הדם, ומשפיעה עוד יותר על זרימת הדם בגוף.
רמות סוכר גבוהות בדם – זהו הגורם העיקרי למהירות ריפוי הפצעים. כשרמת הסוכר בדם גבוהה מהרגיל, מתרחשים מצבים של מניעת חומרים מזינים וחמצן מהתאים; מניעת תפקוד יעיל של המערכת החיסונית; והגברת הדלקת בתאים. תופעות אלו מאטות ריפוי פצעים.
תפקוד לקוי של מערכת החיסון
חולי סכרת רבים סובלים גם מבעיות עם תפקוד המערכת החיסונית. מספר תאי החיסון הנשלחים לריפוי פצעים, ויכולתם לתפקד, מופחתת במקרים רבים. אם המערכת החיסונית אינה מסוגלת לתפקד כראוי, ריפוי הפצע איטי יותר, והסיכון לזיהום גבוה יותר.
זיהום
אם המערכת החיסונית אינה מתפקדת במיטבה, הגוף עשוי להיאבק כדי להדוף חיידקים שגורמים לזיהום. רמות גבוהות מהרגיל של סוכר בדם מגבירות גם הן את הסיכון לזיהום.
הסיבה לכך היא חיידקים שמשגשגים על תוספת הסוכר הזמינה בזרם הדם. רמות גבוהות של סוכר בדם עשויות למנוע גם את יכולת תאי החיסון להדוף את החיידקים הפולשים. אם הזיהום אינו ניתן לטיפול, נשאר בגוף ומתפשט, המצב עלול להוביל לסיבוכים כגון נמק או אלח דם.
סיכוני פצעים שנותרים ללא טיפול
פצעים מהווים סיבה אמיתית לדאגה בסכרת. אם הם אינם מטופלים בקפדנות, הם עלולים להתקדם במהירות לזיהום או סיבוך רציני יותר.
החשש החמור ביותר הוא קטיעה. חולי סכרת נמצאים בסיכון גבוה פי 15 לעבור קטיעות כתוצאה מפצעים או כיבים ברגל, ולמרות שקיימים מקרים בהם ניתן להציל רגליים מהליך קטיעה, חשוב להיות מודעים לסיכונים ולבדוק באופן קבוע נוכחות פצעים בגוף בכלל וברגליים בפרט.
כיצד לסייע לתהליך ריפוי פצעים בסכרת
כדי לסייע בתהליך הריפוי, יש לבצע את הטיפים הבאים:
בדיקה עצמית קבועה – יש לאבחן את הפצעים מוקדם, כצעד מפתח למניעת זיהומים וסיבוכים. יש להקפיד על בדיקות עצמיות מדי יום ולאתר פצעים חדשים, במיוחד על הרגליים. אל תשכחו לבדוק בין הבהונות ותחתיהן.
הסרת רקמות מתות – נמק, מצב של תאים מתים, ורקמות עודפות, מתרחשים במקרים רבים עם פצעים סכרתיים. מצב זה עשוי לקדם חיידקים ורעלים ולהגביר את זיהום הפצע. המצב עלול אף למנוע יכולת לבדוק את הרקמה הבסיסית הרופא מסייע בתהליך ההסרה.
החלפת תחבושות – החלפה קבועה של תחבושות יכולה לסייע בהפחתת החיידקים ושמירה על רמות לחות מתאימות של הפצע. ברוב המקרים, רופאים ממליצים על טיפול מיוחד לחבישת פצעים.
הרחקת לחץ מאזור הפצע – לחץ עלול לגרום לבלאי ונזקים לעור, ולהחמיר את עומק הפצע או הכיב.
אולי יעניין אותך לקרוא: האם חולי סכרת בסיכון מוגבר לפטרת הציפורניים?