סכרת נהייתה מחלה נפוצה ביותר, ויש אף אומרים כי היא נהייתה אפידמיה בקרב האוכלוסייה בעולם המערבי. הסיכון הרב הקיים בסכרת, הוא בגין הסיבוכים הרבים אשר היא עלולה לגרום, אשר משפיעים באופן ישיר על איכות חייו של המטופל.
בתור מחלה כרונית אשר סיבוכיה מתפתחים בהדרגה, חייבים המטופלים להיות במעקב סדיר וקבוע אצל רופא המשפחה שלהם, על מנת לאבחן בשלב המוקדם ביותר האפשרי את התחלת הסיבוכים ותופעות הלוואי השונים.
במצב של חוסר איזון של רמות הסוכר, עלולה הסכרת לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בכלי הדם הקטנים, לגרום לשינויים אוסמוטיים בעדשת העין, וכתוצאה מכך לגרום לקטרקט.
את הפגיעה בכלי הדם הקטנים ניתן לראות בבדיקת העין, לאחר הרחבת אישונים. משמעותו של הקטרקט היא התעכרות של העדשה, כך ששבירת קרני האור תיעשה באופן לא סימטרי. כאשר אדם זה ייתקל באור חזק, השבירה תהיה כל כך לא סימטרית עד אשר יוצר מצב של סנוור.
סכרת ובעיות עיניים באופן כללי
קטרקט הינו הסיבוך החמור ביותר אשר עלול להיגרם ממחלת הסכרת. עם זאת הסכרת יכולה לפגוע בעיניים ובראיה התקינה בדרגות חומרה משתנות, כתוצאה מפגיעתה בכלי הדם הקטנים הנמצאים בכלל הגוף, וגם בעיניים.
חלק מבעיות אלו יהיו הפיכות, וחלקן, בדומה לגלאוקומה יהיו בלתי הפיכות. חולי סכרת עלולים להתלונן על טשטוש ראייה, אשר ינבע משינויים בריכוז הנוזלים בעדשה כתוצאה מעלייה ברמות הסוכר.
רוב כלי הדם אשר עלולים להיפגע כתוצאה מחוסר איזון של מחלת הסכרת יהיו כלי הדם ברשתית. הרשתית הינה רקמת עצב אשר קולטת את התמונה הנראית ומעבירה אותה להמשך הפיענוח במוח. נזקים לכלי דם אלה, עלולים לגרום לדליפת נוזלים מכלי הדם, דימום עד כדי סתימת כלי הדם ואובדן הראייה. הנזקים יהיו חמורים יותר, כאשר חוסר האיזון נמשך זמן רב יותר.
סכרת וקטרקט
קטרקט הינו מחלה האופיינית בדרך כלל לגיל המבוגר ומאופיין בעדשה עכורה. בקרב חולי סכרת, הקטרקט הינו נפוץ יותר ועלול להופיע בגיל צעיר יחסית ולהוריד באופן משמעותי את איכות חייו של המטופל.
בדרך כלל, סיבוך חמור זה יופיע במידה ורמות הסוכר אינן מאוזנות באופן מספק, והחולה מתנודד בין מצבי היפר (רמות גבוהות של סוכר) והיפו (רמות נמוכות של סוכר). אבחון מוקדם של הבעיה וטיפול מקדים יכול למנוע מסיבוך זה להיות בלתי הפיך.
על מטופלי הסכרת לשים לב כי ביכולתם למנוע את סיבוכי העיניים, אם יקפידו על ביקורים סדירים אצל הרופאים המטפלים והיענות מוחלטת ללקיחת התרופות.
כמו כן, ביקור סדיר אצל רופא העיניים ואבחון מוקדם יכול לפתור את מירב הבעיות, ללא סיבוכים נוספים ועם שיפור משמעותי באיכות החיים. גם טיפול מוקדם בקטרקט יכול להצליח לרפא את המטופל ולגרום לשיפור בראייתו.
מניעת הקשר בין סכרת לקטרקט והטיפול
מניעת הסיבוכים הינה הפעולה החשובה ביותר בטיפול בסכרת. כחלק מתהליך המניעה, יש לאזן את רמות הסוכר באופן רציף ועיקבי, בין אם על ידי מתן תרופות מתאימות ובין אם על ידי איזון לחץ הדם ופעילות גופנית.
כמו כן, יש להקפיד כי חולי הסכרת יבקרו באופן רציף וסדיר אצל רופא העיניים שלהם בכדי שהוא יוכל לאבחן שינויים ראשוניים המתרחשים ברשתית. ככל שהאבחון ייעשה בשלב התחלתי, כך הוא עשוי יהיה להגיב לטיפול ולא להסתבך ביתר חומרה.
במקרה והתגלה קטרקט, הטיפולים העשויים להיות מומלצים למטופל הם ניתוחי לייזר אשר מסייעים לסגור את נקודות הדליפות, הזרקה של תרופות לעין בכדי לספוג את הנוזלים שהצטברו, וניתוחים אחרים אשר יכולים לעצור דימומים ולהצמיד את הרשתית, בדומה למצבי גלאוקומה.