חולי סכרת ואנשים במצב טרום סכרת עוברים בדיקות רבות על מנת לאפיין את רמת הסוכר בדם ולהעריך מהו הטיפול הנדרש. קיימות בדיקות רבות לאבחנה של סכרת ולהערכת רמת הסוכר בדם, וכמעט כל חולה סכרת עובר בדיקות ומבחנים מסוגים שונים על מנת להבין מהו מצבו. אי לכך, חשוב מאוד להבין מהם הערכים הנורמליים ואילו ערכים מדברים על סכרת.
סוכר בדם בצום
בדיקה שגרתית המתבצעת בבדיקת דם פשוטה בקופת החולים. זוהי בדיקה המתבצעת לאחר צום של 8-12 שעות, בדרך כלל בבוקר. בבדיקה זו מדברים על 3 סוגים של ערכים:
- גלוקוז מעל 126 מ"ג לד"ל – סיכון גדול מאוד לסכרת
- גלוקוז בין 100 ל-125 מ"ג לד"ל – מצב טרום סכרתי, עם סיכון מוגבר לפתח את מחלת הסכרת בהמשך.
- גלוקוז בין 70 ל-100 מ"ג לד"ל – מצב תקין, והשאיפה היא להישאר סביב ערכים אלו.
- גלוקוז מתחת ל-70 מ"ג לד"ל – היפוגליקמיה, במקרה זה רמת הסוכר נמוכה מדי.
סוכר בדם בבדיקה אקראית
בדיקת סוכר אקראית אינה אמינה כל כך, אך במידה והשיגה ערכים גבוהים בליווי סימנים אופייניים לסכרת (צמא מוגבר, השתנה מוגברת , ירידה במשקל וכו') ניתן לאבחן סכרת.
המוגלובין A1C
הערכים התקינים של המוגלובין A1C הם בין 4 ל-6 אחוזים, וכאשר הערכים עולים על 6.5% מדובר בסכרת. בדרך כלל משתדלים לשמור חולי סכרת על ערכים שבין 6.5%-7.5%, ועל פי ערכי המטרה משנים את הטיפול הרפואי בהתאם.
בדיקת העמסת סוכר – OGTT
הבדיקה האבחנתית והאמינה ביותר לאבחנה של סכרת. במהלך הבדיקה נותנים לנבדקים לשתות תמיסת סוכר, ובודקים את ערכי הסוכר בדם שעתיים אחרי הבדיקה. תוצאות הבדיקה לאחר שעתיים:
- גלוקוז בדם מעל 200 – אבחנתי לסכרת.
- גלוקוז בין 140 מ"ג לד"ל ל-199 מ"ג לד"ל – מצב טרום סכרתי, המעיד על סיכון מוגבר לפתח סכרת בהמשך.
- גלוקוז נמוך מ-140 – מצב תקין.
- לאחר שעה – ערכים תקינים עד 180 מ"ג לד"ל. מעל ערכים אלה רמת הסוכר נחשבת גבוהה.
- לאחר שעתיים – ערכים תקינים עד 155 מ"ג לד"ל. מעל ערכים אלה רמת הסוכר נחשבת לגבוהה.
- לאחר 3 שעות – ערכים תקינים עד 140 מ"ג לד"ל. מעל ערכים אלה רמת הסוכר גבוהה והסיכון לסכרת מוגבר.
בדיקת סוכר ביתית על ידי מד סוכר
חולי סכרת נדרשים לעתים לנטר את רמת הסוכר שלהם בדם במהלך היום יום באמצעות מד הסוכר. לשם כך הם משתמשים במכשירים ביתיים למדידת הסוכר. במקרה זה עליהם לשמור על ערכים תקינים שכוללים:
- לפני הארוחה – בין 90-130 מ"ג לד"ל (לא ניתן לאזן את הסוכר לערכים נורמליים בגלל הסכרת)
- לאחר הארוחה – עד 180 מ"ג לד"ל
- שעתיים לאחר הארוחה – חזרה לערכים התקינים.
קראו עוד: