ערכי סוכר בסכרת

טיפול ואבחון סוכרת זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת!

חולי סכרת ואנשים במצב טרום סכרת עוברים בדיקות רבות על מנת לאפיין את רמת הסוכר בדם ולהעריך מהו הטיפול הנדרש. קיימות בדיקות רבות לאבחנה של סכרת ולהערכת רמת הסוכר בדם, וכמעט כל חולה סכרת עובר בדיקות ומבחנים מסוגים שונים על מנת להבין מהו מצבו. אי לכך, חשוב מאוד להבין מהם הערכים הנורמליים ואילו ערכים מדברים על סכרת.

מלבד הבדיקות לרמת הסוכר, חולי סכרת עוברים גם בדיקות לרמת שומנים בדם, בעיקר מכיוון שקיים קשר בין השמנה וסכרת.

סוכר בדם בצום

בדיקה שגרתית המתבצעת בבדיקת דם פשוטה בקופת החולים. זוהי בדיקה המתבצעת לאחר צום של 8-12 שעות, בדרך כלל בבוקר. בבדיקה זו מדברים על 3 סוגים של ערכים:

  • גלוקוז מעל 126 מ"ג לד"ל – סיכון גדול מאוד לסכרת
  • גלוקוז בין 100 ל-125 מ"ג לד"ל – מצב טרום סכרתי, עם סיכון מוגבר לפתח את מחלת הסכרת בהמשך.
  • גלוקוז בין 70 ל-100 מ"ג לד"ל – מצב תקין, והשאיפה היא להישאר סביב ערכים אלו.
  • גלוקוז מתחת ל-70 מ"ג לד"ל – היפוגליקמיה, במקרה זה רמת הסוכר נמוכה מדי.

סוכר בדם בבדיקה אקראית

לעתים מבצעים בדיקה אקראית של רמת סוכר בדם, מבלי שמדובר בצום. במקרה זה, ערכי סוכר הגבוהים מ-200 מ"ג לד"ל מחשידים שאכן מדובר בסכרת.

בדיקת סוכר אקראית אינה אמינה כל כך, אך במידה והשיגה ערכים גבוהים בליווי סימנים אופייניים לסכרת (צמא מוגבר, השתנה מוגברת , ירידה במשקל וכו') ניתן לאבחן סכרת.

המוגלובין A1C

בדיקת המוגלובין A1C היא בדיקה יעילה מאוד, המראה את רמת הסוכר בדם ב-3 החודשים האחרונים. מדובר בסמן ביולוגי, אשר יכול להעיד בסבירות גבוהה מה היתה רמת הסוכר בחודשים האחרונים, ולהעניק בכך מידע רב לרופאים המטפלים.

הערכים התקינים של המוגלובין A1C הם בין 4 ל-6 אחוזים, וכאשר הערכים עולים על 6.5% מדובר בסכרת. בדרך כלל משתדלים לשמור חולי סכרת על ערכים שבין 6.5%-7.5%, ועל פי ערכי המטרה משנים את הטיפול הרפואי בהתאם.

ערכים הגבוהים מ-7.5% מצריכים את הגברת הטיפול הרפואי על ידי הוספת תרופות או מעבר לשימוש באינסולין, ולעומת זאת ערכים הנמוכים מ-6.5% מעידים על כך שהטיפול אפקטיבי מאוד וניתן לשקול את הורדת מינון התרופות.

בדיקת העמסת סוכר – OGTT

הבדיקה האבחנתית והאמינה ביותר לאבחנה של סכרת. במהלך הבדיקה נותנים לנבדקים לשתות תמיסת סוכר, ובודקים את ערכי הסוכר בדם שעתיים אחרי הבדיקה. תוצאות הבדיקה לאחר שעתיים:

  • גלוקוז בדם מעל 200 – אבחנתי לסכרת.
  • גלוקוז בין 140 מ"ג לד"ל ל-199 מ"ג לד"ל – מצב טרום סכרתי, המעיד על סיכון מוגבר לפתח סכרת בהמשך.
  • גלוקוז נמוך מ-140 – מצב תקין.

בהריון, הבדיקה נעשית בצורה מעט שונה, וכוללת 3 בדיקות לרמת הסוכר. תוצאות הבדיקה נחשבות לחיוביות כאשר ב- 2 מתוך 3 מהבדיקות ערכי הסוכר גבוהים מהנורמה. הערכים התקינים בבדיקה בהריון:

  • לאחר שעה – ערכים תקינים עד 180 מ"ג לד"ל. מעל ערכים אלה רמת הסוכר נחשבת גבוהה.
  • לאחר שעתיים – ערכים תקינים עד 155 מ"ג לד"ל. מעל ערכים אלה רמת הסוכר נחשבת לגבוהה.
  • לאחר 3 שעות – ערכים תקינים עד 140 מ"ג לד"ל. מעל ערכים אלה רמת הסוכר גבוהה והסיכון לסכרת מוגבר.

בדיקת סוכר ביתית על ידי מד סוכר

חולי סכרת נדרשים לעתים לנטר את רמת הסוכר שלהם בדם במהלך היום יום באמצעות מד הסוכר. לשם כך הם משתמשים במכשירים ביתיים למדידת הסוכר. במקרה זה עליהם לשמור על ערכים תקינים שכוללים:

  • לפני הארוחה – בין 90-130 מ"ג לד"ל (לא ניתן לאזן את הסוכר לערכים נורמליים בגלל הסכרת)
  • לאחר הארוחה – עד 180 מ"ג לד"ל
  • שעתיים לאחר הארוחה – חזרה לערכים התקינים.

קראו עוד:

גמילה מסוכרים ומתוקים בסכרת

שירותי טלרפואה
המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
מהו האינסולין הבזאלי?
מהו האינסולין הבזאלי?

בשנים האחרונות ישנן התפתחויות רבות בטיפול בסוכרת, דבר אשר משמח אנשים רבים אשר סובלים מהמחלה. גם בתחום של האינסולין הבאזלי ישנן התחדשויות אשר יכולות להשפיע

לקריאת המאמר »