שאלת הצריכה של סוגי סוכרים שונים עולה אצל כל חולה סכרת באשר הוא, ויש לה מקום גם בקרב הציבור הרחב. במאמר הנוכחי נתייחס לסוכר החלב, הלקטוז, אשר נמצא כנובע משמו במוצרי החלב למיניהם. אז מהם המאפיינים העיקריים של סוכר החלב? עד כמה הוא בריא? ומהי הצריכה המומלצת שלו?
מהו בעצם סוכר חלב? וממה הוא מורכב?
סוכר חלב הוא דו סוכר המורכב בפועל מהסוכרים גלוקוז וגלקטוז, אליהם הוא מתפרק בתהליך העיכול. מבחינה מעשית מדובר בסוכר הטבעי בחלב ובמוצריו, המעניק להם את הטעם המתוק המזוהה איתם. את הלקטוז תמצאו בחלב של כל אחד מהיונקים הנמצאים בטבע, כולל רמות גבוהות במיוחד בחלב אם. בדרך כלל מוצרי חלב ניגר, גבינות רכות ויוגורטים כוללים כמות גבוה יותר של לקטוז, בעוד שבגבינות הנחשבות לקשות ובחמאה מדובר באחוזים נמוכים הרבה יותר.
הלקטוז נמנה עם קבוצת הפחמימות הפשוטות. הסוכרים שבו נספגים בגוף באמצעות אנזים בשם "לקטאז", אשר כמויות קטנות שלו יוצרות את המצב המוכר של רגישות ללקטוז (שמצריך דיון נפרד בפני עצמו).
למה חשוב לשלב לקטוז בתזונה?
בצד החיובי, אפשר לראות שבמוצרי החלב יש כמה רכיבים תזונתיים חשובים מאוד, ומכאן שחשוב לא לוותר עליהם לחלוטין. כך למשל תמצאו בהם חלבון מלא, מינרלים וויטמינים אשר משתלבים היטב במשוואת התזונה המאוזנת והבריאה. הלקטוז נחשב למשפר ספיגה של הסידן בגוף, ולכן צריכתו עשויה להיות חשובה בקרב אנשים הסובלים מרמות נמוכות של סידן או לכאלו שחווים בעיות בספיגת הסידן.
לקטוז הוא רכיב חיוני בתזונה של תינוקות, ולו מכיוון שמדובר במרכיב מרכזי הנמצאות בחלב אם ובתרכובות החלב למיניהן. הוא מהווה אחוז ניכר מהפחמימה שהתינוק מקבל בשלבים הראשונים של חייו, מסייע לפעילותה של מערכת העיכול של התינוקות, תורם לספיגת מים ולריכוך הצואה ועוד.
ומה בין לקטוז לבין מחלת הסכרת?
לקטוז הוא סוכר לכל דבר ועניין, ולכן ברור שהצריכה שלו אמורה להיות מבוקרת – על אחת כמה וכמה בקרב אנשים הסובלים מסכרת או לחלופין נמצאים בקבוצת הסיכון המוגבר למחלה. הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא לבדוק בדיוק את כמות סוכר החלב שבמוצר, ושימו לב: לא מדובר כאן רק בכמויות הלקטוז. רוב מוצרי החלב כוללים בתוכם סוכר מוסף, שנוטה להיות בריא פחות לצריכה.
ברור כי צריכה של מוצרי חלב צפויה להשפיע על רמות הסוכרים, במיוחד כאשר מדובר בכמות גדולה. בחלק מצורות החלב, בעיקר הנוזליות יותר, קצב ההתפרקות של הפחמימות הוא גבוה יותר – ולכן ההשפעה של רמות הסוכר בדם עשויה להיות מהירה. הדבר החשוב ביותר לאנשים הסובלים מסכרת הוא לבנות תפריט תזונתי מאוזן, הכולל מצד אחד את כל הרכיבים שהם זקוקים להם ומצד שני רמות סבירות של סוכרים. נדרשת מהם בקרה על רמות הסוכר בדם, לעיתים באופן יומי או אפילו לאחר כל ארוחה.
צדדים אחרים של הלקטוז נחקרים, ולגבי חלקם אין עדיין תשובות חד משמעיות. מחקרים שונים שנערכו במרוצת השנים ניסו להצביע על הקשר שבין התפתחות סכרת לצריכת מוצרי חלב בכלל ולקטוז בפרט. הממצאים של חלקם מעניינים בכל קנה מידה. כך למשל מחקר שפורסם ב-2006 הראה כי בקרב נשים אשר הקפידו על צריכה של מוצרי חלב דל שומן, הסיכויים להתפתחות סכרת מסוג 2 היו נמוכים יותר. אחת ההנחות במחקר הייתה שחלבוני החלב מסייעים להגברת קצב ההפרשה של האינסולין בגוף, מה שמשפיע על הכמות והקצב של החדרת הסוכר לרקמות.
מקורות ולקריאה נוספת:
כמה עובדות על חלב – מכון דוידסון
How Much Sugar is in Milk? – Healthline
Medical Definition of Lactose – Medicine Net