חולי סכרת חייבים לנטר באופן קבוע את רמת הסוכר בדם, על מנת למנוע סיבוכים העלולים להיגרם בטווח הקצר או הארוך. מחלת הסכרת גורמת להפרעה קשה בהכנסת הסוכר מזרם הדם אל התאים, ולכן חולי סכרת סובלים בדרך כלל מרמות סוכר גבוהות מדי, מצב הנקרא היפרגליקמיה.
עם זאת, הטיפול בסכרת המתבצע על ידי תרופות ואינסולין גורם לירידה ברמת הסוכר בדם, ולכן יכול לגרום לרמות נמוכות מדי של סוכר בדם, ולמצב הנקרא היפוגליקמיה.
בדיקת רמת הסוכר אצל חולי הסכרת מתבצעת על ידי מכשיר פשוט הנקרא גלוקוצ'ק, אשר מפיק את רמת הסוכר בדם לאחר הוצאת טיפת דם קטנה מכף היד. למרות שהבדיקה נראית לא סימפטית, זוהי בדיקה פשוטה ביותר אשר בקושי גורמת להופעת כאב, ומספקת מידע חשוב ביותר. תוצאות הבדיקה נשמרות במכשיר ומאפשרות לרופא המטפל להעריך את מצב המחלה.
אצל חולים שלא מטופלים באינסולין אין צורך לבצע מעקב יום יומי, ומסתפקים בבדיקת דם בקופת החולים, אשר נעשית כמובן בצום.
מדוע חשוב לנטר את רמת הסוכר בדם?
חולי סכרת חייבים לעקוב אחר רמות הסוכר שלהם, ורמות הסוכר בדם מספקות מידע חיוני לגבי מהלך המחלה ואיכות הטיפול. הסיבות העיקריות לניטור על רמת הסוכר בדם:
- מעקב אחר יעילות הטיפול – מעקב אחר רמות הסוכר מאפשר להבין האם הטיפול שניתן אפקטיבי, או שיש לשנות אותו. במקרים רבים משנים מינון של תרופות או מתקדמים שלב בטיפול לאחר שתוצאות רמת הסוכר בדם לא מספקות. מצד שני, תוצאות טובות מאוד המראות רמת סוכר תקינה יכולות להביא להפחתת הטיפול.
- הבנה האם פעילות גופנית ודיאטה משפיעות על רמת הסוכר – בשלבים הראשונים של סכרת מסוג 2, הטיפול העיקרי הוא שינוי באורח חיים הכולל פעילות גופנית ושיפור התזונה. זהו השלב הראשון בטיפול, שבמידה ואינו צולח עוברים לטיפול תרופתי. במקרים אלו, ניטור רמת הסוכר (המתבצע בקופת החולים אחת למספר חודשים) עוזר להבין האם השינוי באורח החיים עוזר, או שאין ברירה אלא להתחיל בטיפול תרופתי.
- בחולים באשפוז – אחת הבדיקות החשובות ברוטינת הבדיקות המתבצעות באשפוז היא רמת סוכר בדם. כמעט כל אדם המאושפז עובר בדיקת גלוקוצ'ק אחת לכמה שעות, על מנת להבין האם יש שינויים ברמת הסוכר במהלך האשפוז – במקרים אלה מדובר בשינויים שנגרמים לאור המחלה המקורית או כתוצאה מהטיפול הניתן. הבדיקה השגרתית הזו מאפשרת לצוות הרפואי להגיב במידה ויש בעיה באיזון הסוכר, ולמנוע בדרך זו בעיות מסכנות חיים כמו היפרגליקמיה קיצונית או היפוגליקמיה קשה.
מתי בודקים את רמת הסוכר?
קיים הבדל בין תדירות בדיקת הסוכר אצל חולי הסכרת השונים:
- בסכרת סוג 1 – ההמלצה היא לבדוק את רמת הסוכר לפחות 3 פעמים ביום, על מנת להקפיד על איזון הסוכר בעזרת טיפול באינסולין. במקרים אלה, מומלץ לבדוק את רמת הסוכר לפני ואחרי פעילות גופנית, לפני ואחרי הארוחות, לפני השינה וכשקמים בבוקר. כמו כן, במקרים של מחלה חשוב לנטר בצורה קפדנית יותר את רמת הסוכר\ בגלל סיכון לשינוי קיצוני ולהופעת קטואצידוזיס סכרתית.
- בסכרת סוג 2 – בדרך כלל מסתפקים בבדיקה תקופתית בקופת החולים, על מנת להבין את התקדמות המחלה והאם התרופות עוזרות. במידה ומדובר בחולים התלויים באינסולין, ברוב המקרים ממליצים על מספר בדיקות ביום, בעיקר לפני הארוחות. בדרך זו מאפשרים להם לעקוב אחר רמת הסוכר ולהזריק את האינסולין בצורה בטוחה ויעילה.
היעדים של רמות הסוכר בדם עבור חולי סכרת
חולי סכרת צריכים לשמור את רמת הסוכר באזור הערכים הבאים:
- לפני הארוחה – בין 70 ל-130 מ"ג לד"ל
- 1-2 שעות אחרי הארוחה – מתחת ל-180 מ"ג לד"ל
- בצום – בין 90 ל-130 מ"ג לד"ל