סכרת תפלה (Diabetes Insipidus) היא מחלה שבה יש בעיה בהפרשת ההורמון ואזופרסין (ADH) על ידי בלוטת יותרת המוח אל הכליות. תפקידו של הורמון זה הוא לווסת את כמות הנוזלים המופרשים בשתן בהתאם למאזן הנוזלים והמלחים בגוף על ידי ספיגת מים בכליות. חוסר ב-ADH גורם לאדם להוציא שתן בכמויות גדולות וכתוצאה מכך להרגשת צמא מוגזמת.
למרות השם הדומה, אין כל קשר בין סכרת תפלה לבין סכרת רגילה מסוג 1 או סכרת מסוג 2 למעט תסמינים דומים. בעוד שבסכרת רגילה רמות הסוכר בדם גבוהות בסכרת תפלה רמתו של הסוכר בדם תקינה לחלוטין.
ברוב המקרים המחלה נגרמת עקב ייצור חסר של ההורמון על ידי בלוטת המוח ואז המחלה נקראת "סכרת תפלה מרכזית". עם זאת ישנם מקרים שבהם הפרשת ההורמון תקינה והבעיה היא בכליות שאינן מגיבות להורמון ואינן סופגות את הנוזלים מהשתן כשורה.
סכרת תפלה היא מחלה די נדירה הנפוצה יותר בקרב מבוגרים. היא לא מהווה סכנת חיים למעט מקרים של התייבשות חמורה, אך פוגעת מאוד באיכות החיים. לא פעם המחסור בהפרשת ההורמון ADH מלווה בחוסרים הורמונאליים נוספים המופרשים על ידי המוח.
סכרת תפלה – סימפטומים
הסימפטומים הבולטים של סכרת תפלה הם השתנה מרובה, ביום ובלילה, אפילו עד 20 ליטרים ביממה. בעקבות ההשתנה המוגברת חש החולה צמא מוגזם ויובש.
לעיתים יופיעו גם חום, חוסר תיאבון, הקאות, שלשולים, עייפות רבה עקב שינה לא רצופה והרגשה כללית רעה. כמו כן החולה עלול להתייבש, וזו למעשה הסכנה העיקרית מהמחלה. חשוב לשתות המון מים, גם אם זה מגיע לכדי מספר ליטרים ביום, כדי למנוע את ההתייבשות.
הגורמים למחלה
סכרת תפלה מרכזית נגרמת ברוב המקרים בשל המחסור בהורמון ADH – Anti Diuretic Hormone, או בעברית הורמון נגד השתנה. ישנם מספר גורמים אפשריים למחסור בהורמון זה:
- גורם תורשתי – פגם גנטי בקידוד ההורמון העובר בתורשה.
- ניתוח או פגיעה פיזית – לעיתים לאחר ניתוח בבלוטה או פגיעת ראש תתפתח סכרת תפלה, אך במקרה זה ייתכן שהפגיעה בייצור ההורמון תהיה זמנית ותחלוף לאחר מספר ימים או שבועות.
- גורמים אוטואימוניים – מדובר במצב בו המערכת החיסונית מפתחת נוגדנים הפוגעים בייצור ההורמון מסיבה לא ידועה.
- גידול ממאיר או זיהום במוח.
סכרת תפלה הנגרמת עקב חוסר תגובה של הכליות להורמון ADH היא נדירה יותר ויכולה לנבוע מליקוי תורשתי בזיהוי ההורמון או מתרופות מסוימות כגון ליתיום ותרופות אנטי ויראליות.
סכרת תפלה – אבחון המחלה
אבחון סכרת תפלה נעשה בדרך כלל באמצעות בדיקת ריכוז שתן לאחר התנזרות משתייה למשך כמה שעות שבמהלכה עוקבים אחר כמות השתן המופרשת וריכוזו. לאחר מכן מזריקים למטופל את ההורמון ADH ובודקים את השפעתו על הגוף. בדיקה זו מחייבת השגחה רפואית צמודה.
שיטה נפוצה נוספת לאבחון המחלה היא בדיקת דם לאחר עירוי של מי מלח, בה בודקים את רמת ההורמון ADH ואת ריכוז המלח בדם.
אופן הטיפול בסכרת תפלה
הטיפול בסכרת תפלה מרכזית נעשה באמצעות השלמת ההורמון ADH. על פי רוב ההורמון נלקח דרך האף באמצעות תרסיס, משאף או טיפות.
כמו כן ניתן ליטול את ההורמון בצורת כמוסות, וזה אף מומלץ במקרה של הצטננות, אך תידרש נטילת כמות גדולה יותר של ההורמון בשל ספיגה פחות יעילה. ברוב המקרים טיפול זה יספיק והחולה יהיה במעקב.
סכרת תפלה שמקורה בחוסר תגובה של הכליה להורמון תטופל באמצעות תרופות להגדלת נפח השתן בכליות או תרופות למניעת הפרשת כמות גדולה מדי של מים.