סכרת שמתפתחת בשלב מוקדם של ההיריון מגבירה את הסיכון לאוטיזם ב-40%. מחקר חדש וגדול שעקב אחר למעלה מ-320,000 ילדים ואימהות, מצא שהסיכון עשוי לנבוע מהשפעות רמות סוכר גבוהות בדם, במהלך התקופה הקריטית של התפתחות מוקדמת של מוח העובר.
דו"ח המחקר שהובל על ידי חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס, הופיע באפריל 2015 בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקאי (JAMA). בעוד שהסיכון לאוטיזם במחקר זה הוא צנוע, הממצאים מתווספים לגוף משמעותי של מחקרים, המראים שההיריון הוא תקופה רגישה במיוחד להתפתחות המוחית של הילדים.
לשם הבנת ממדי הסיכון, ניתן להתייחס לסכרת הריונית וסיכון לאוטיזם בשיעור של שבעה מקרים על כל אלף הריונות. רופאים להתפתחות הילד סבורים שבמקום להצית חרדה, על הממצאים להדגיש את חשיבות הטיפול הטרום לידתי המקיף לבריאות האישה והתינוק.
חיוניות הטיפול בסוכר במהלך ההיריון
גוף גדול של מחקרים הוכיח שסכרת ומצבים נלווים של הפרעות מטבוליות במהלך ההיריון עשויים להשפיע לטווח הארוך על בריאות הילדים. מחקרים שבחנו באופן פרטני סכרת בנשים הרות ואוטיזם, הניבו תוצאות מעורבות, ומחקרים קודמים לא הפרידו את הסיכונים המוקדמים הקשורים לסכרת הריונית, לפני השבוע ה-26 להיריון.
מחקרים אלו מראים שיש לבדוק את הנתונים במערכי מחקרים גדולים יותר, ולהתבונן בקפידה על הממצאים על מנת להבין מה גורם לאוטיזם ומה מגן מפניו.
המדענים מאוניברסיטת קליפורניה מסבירים שאוטיזם עדיין נחשב לסיכון נדיר, אך למרות זאת, יש צורך במחקרים מקיפים על מנת להבין את מערכת היחסים בין נשים עם סכרת הריונית מוקדמת לבין הסיכון ללדת ילד אוטיסט.
המחקר עקב אחר נשים הרות בקליפורניה בין השנים 1995 ל-2009, והמדענים מצאו שכמעט 3,400 ילדים שנולדו ל-320,000 האימהות שהשתתפו במחקר, אובחנו עם אוטיזם ברמות שונות, כולל תסמונת אספרגר, העלולה לגרום לקשיים חברתיים, בעיות תקשורת ובעיות התנהגותיות.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים העשויים להשפיע על סיכויי ילד לפתח אוטיזם, כגון גיל האם בתקופת ההיריון, רמת השכלה, רמת הכנסה, מוצא אתני, והריונות קודמים, ההשפעה של סכרת הריונית עד השבוע ה-26 להיריון, נמצאה נמוכה, אך עלולה להגדיל ב-42% את סיכויי ילד לסבול מאוטיזם, בהשוואה לסיכון של ילדים לאימהות שאינן סובלות מסכרת הריונית.
חשיפה מוקדמת
הסיבה המדויקת לקשר בין אוטיזם וסכרת הריונית אינה ברורה, אך גורם בסיסי אחד אותו מחשיבים המדענים הוא שהחודשים הראשונים להיריון הם פרק זמן חיוני להתפתחות המוח. אם העובר המתפתח חשוף לרמות סוכר גבוהות בדם בתקופה חיונית זו של התפתחות המוח, החשיפה עלולה להשפיע על שינויים התנהגותיים הקשורים לאוטיזם לאחר הלידה.
בנוסף, הממצאים האחרים של המחקר רומזים שרמות סוכר גבוהות בדם בשלבים המוקדמים של ההיריון, משמעותיים להקשר. לדוגמא, החוקרים מצאו שילדים שנולדו לשנים שפיתחו סכרת הקשורה להיריון לאחר השבוע ה-26, לא נמצאו בסיכון גבוה יותר לאבחון אוטיזם, בהשוואה לילדים שנולדו לנשים ללא סכרת הריונית.
לא נמצא גם סיכון מוגבר לאוטיזם בקרב ילדים שנולדו לנשים שידעו שהן סובלות מסכרת מסוג 2 לפני הלידה, והסיבה יכולה להיות שנשים אלו כנראה נוטלות תרופות לשליטה ברמות הסוכר בדם שלהן במהלך ההיריון.