נובונורם היא תרופה לסכרת, אשר עוזרת להורדת רמת הסוכר בדם ולאיזון הסכרת. נובונורם שייכת למשפחת התרופות מגליטינידים, אשר עוזרת להגברת הפרשת האינסולין מהלבלב, ובכך תורמת רבות להורדת רמת הסוכר בדם לאחר הארוחות (בניגוד לרמת הסוכר בצום).
כידוע, האינסולין מופרש מהלבלב על מנת להעביר את הסוכר מהדם אל התאים, וכאשר משתמשים בנובונורם, מופרש מהלבלב יותר אינסולין והסוכר מוכנס בצורה מוגברת אל התאים. כתוצאה, רמת הסוכר יורדת, וחולי הסכרת מאזנים את רמת הסוכר אצלם בדם.
מנגנון הפעולה של נובונורם
התרופה נובנורום מגרה את תאי בטא שבלבלב להפריש יותר אינסולין, ובכך מורידה את רמת הסוכר בדם.נובונורם פועלת במנגנון הדומה לסולפנילאוריה, אך בניגוד לתרופות ממשפחה זו (כמו גליבנקלמיד), יש לקחת את נובונורם ממש לפני האוכל.
הסיבה לכך היא שנובונורם היא תרופה בעלת השפעה קצרת טווח, בניגוד לגליבנקלמיד אשר ארוך טווח ומתחיל לפעול רק אחרי 2-3 שעות. על מנת שהתרופה תפעל בצורה אופטימלית ותשפיע בצורה טובה על רמת הסוכר בדם, חשוב לשלב את הטיפול בה עם פעילות גופנית קבועה ותזונה מאוזנת (רצוי דלת פחמימות).
עם זאת, בשל מנגנון הפעולה הגורם להפרשת אינסולין מוגברת מהלבלב, מטופלים המשתמשים בנובונורם נמצאים בסיכון לפתח היפוגליקמיה. מצב זה, בו רמת הסוכר בדם נמוכה מדי, מופיע כאשר נעשה שימוש בתרופה כאשר רמת הסוכר בדם היתה נמוכה מדי.
וכך, לאחר נטילת התרופה הלבלב מפריש כמות גדולה של אינסולין, אשר מכניסה יותר מדי סוכר לדם, וכתוצאה מופיעה היפוגליקמיה. מצבים אלה מופיעים בעיקר לאחר שינויים קיצוניים באורח החיים, כמו התחלת דיאטה, הגברת עומס בפעילות הגופנית או כאשר המטופלים שוכחים שלקחו את התרופה ולא אוכלים בזמן.
מסיבה זו, אם שוכחים לקחת את התרופה אין "להשלים" אותה אחרי הארוחה ואין ברירה אלא לדלג על המנה שנשכחה.
איך להימנע מהיפוגליקמיה?
היפוגליקמיה מתבטאת ברעב קיצוני, עייפות, בלבול והזעת יתר, ועל מנת להימנע ממנה חשוב להקפיד על ההרגלים הבאים בזמן שמשתמשים בנובונורם:
- ארוחות בשעות קבועות – יש לאכול בשעות קבועות, ולהקפיד על הפרש של עד חצי שעה בין נטילת הכדור ובין האוכל. כמו כן, חשוב להקפיד על כמות פחמימות קבועה במהלך הארוחות, ויש לזכור שכמות פחמימות נמוכה מדי מגבירה את הסיכון להיפוגליקמיה.
- פעילות גופנית קבועה – לפעילות הגופנית קשר חשוב לרמת הסוכר בדם, והיא חשובה מאוד לבריאות הכללית. עם זאת, מטופלים המשתמשים בנובונורם נמצאים בסיכון לפתח היפוגליקמיה במידה ומגבירים את עצימות האימון הגופני או מתחילים תוכנית אימונים חדשה. ולכן, חשוב לנסות להקפיד על עצימות קבועה של הפעילות הגופנית, ובמידה ו"מגבירים קצב" להתייעץ עם הרופא לגבי המשך השימוש בתרופה. כמו כן, במידה ומדובר במטופלים המנסים לשפר את בריאותם על ידי כניסה לשגרת אימונים קבועה, כדאי לשקול את השימוש בתרופה.
בכל מקרה של חשד להיפוגליקמיה, כדאי להחזיר את הסוכר לגוף על ידי מאכלים עשירים בסוכר כמו קוביית שוקולד או משקאות ממותקים.
תופעות לוואי נוספות של התרופה
מלבד ההיפוגליקמיה, התרופה גורמת לתופעות לוואי נוספות, כמו כאבי בטן, עצירות ושלשולים. במקרה שתופעות הלוואי קשות מאוד ובלתי נסבלות, אין ברירה אלא להחליף את התרופה.
שילוב של נובונורם עם תרופות אחרות
השילוב של נובונורם עם תרופות אחרות הוא מקובל, ובדרך זו משיגים אפקט גבוה יותר של התרופות, ורמת הסוכר בדם יורדת בצורה משמעותית יותר.
בדרך כלל משלבים את נובונורם עם מטפורמין, אך ניתן לשלב אותו גם עם תרופות אחרות כמו פיוגליטזון. בכל מקרה, שילוב התרופות מיועד לחולים שלא הסתדרו עם תרופה אחת בלבד, ואין לשלב את נובונורם עם גליקבלמיד או כל תרופה אחרת ממשפחת הסולפנילאוריה.