הסוג הנפוץ יותר של מחלת הסכרת, סכרת סוג 2, הופך למחלה בעלת תפוצה נרחבת יותר ויותר בקרב האוכלוסייה. הופעת המחלה מקושרת בהפקת יתר של אינסולין בשלב הראשון בשל אי תפקוד מספק של הקולטנים לאינסולין.
בשלב מתקדם יותר, תפקוד היתר של הלבלב אינו מספיק כך שניתן לזהות בדם עודף של סוכרים ועודף של אינסולין. מקובל להניח שמשקל יתר מהווה גורם סיכון מרכזי להופעת המחלה, אך יש גם גורמים נוספים בעלי השפעה. לאחרונה, דווחו חוקרים על ממצא חשוב לגבי גורם התנהגותי המעלה את הסיכון לסכרת, עם דגש על אוכלוסיית הנשים. הגורם שאותר הוא שינה בלתי מספקת או איכות שינה ירודה.
אם את סובלת מנדודי שינה, אם את קמה בבוקר עייפה וקשה לך לתפקד – יתכן מאוד שאת מצויה בקבוצת סיכון. זוהי סיבה נוספת שלא לוותר על מספר שעות מספק בכל לילה ולילה.
שלילת משתנים אחרים
המחקר שבדק את הקשר בין איכות השינה לבין הופעת מחלת הסכרת בנשים נעשה בקרב יותר ממאה ושלושים אלף נשים. החוקרים ערכו את המחקר במשך כעשור, ועקבו אחר מצבן הבריאותי של הנשים שאף אחת מהן לא סבלה בתחילת הדרך מסכרת.
החוקרים התייחסו במחקרם לאורח החיים של הנשים, כדי לנטרל משתנים אחרים שיכולים להשפיע, מלבד איכות השינה. תשומת לב ניתנה לגורמים הידועים בתור כאלה המגדילים את הסיכון לסכרת כגון לחץ דם גבוה, משקל עודף, מצבים דיכאוניים, מדד BMI לא תקין וכדומה. באופן כזה, יכלו החוקרים להבין מהי באמת ההשפעה של שינה לא טובה על הופעת המחלה.
תוצאות המחקר
ניתוח הנתונים שנאספו לגבי המשתתפות במחקר, כמאה ושלושים אלף נשים לערך, מגלה שכששת אלפים וחמש מאות חלו במשך עשר שנים בסכרת סוג 2. החוקרים מדווחים כי לעומת נשים שישנות מספר מספק של שעות ואשר נהנות משינה באיכות גבוהה, נשים שאינן ישנות היטב סובלות מסיכון מוגבר של יותר מארבעים אחוזים לחלות בסכרת.
בשלב השני, התבצע נטרול של משתנים אחרים שיכולים להסביר את העלייה בסיכון, לחץ דם גבוה, משקל עודף וכן הלאה. לאחר נטרול המשתנים הללו, נמצא כי שינה לא טובה כשלעצמה אחראית לעליה בסיכון לסכרת ביותר מאשר עשרים אחוזים. ממצא חשוב נוסף העלה הבדלים של ממש גם בתוך אותה קבוצת נשים שסובלת משינה לא מספקת ומאיכות שינה גרועה.
בקרב נשים מסוימות קיים מצב של הפרעת שינה יחידה. אחרות עלולות לסבול גם משתי הפרעות שינה במקביל ואפילו משלוש או ארבע כאלה. ככל שהפרעות השינה מרובות יותר, כך עולה יותר הסיכון לחלות.
במקביל, כדאי להזכיר שמחקרים קודמים כבר העלו השערה שעבודה במשמרות הינה בעלת השפעה בריאותית מהותית. בקרב הנשים שהשתתפו במחקר הנוכחי היו גם כאלה שעסקו במשלח יד המאופיין בעבודה בשעות לא קבועות ומשתנות. הסתבר שגם למצב זה יש השפעה על סכרת, הדומה בחלקה לזה שנרשם אצל נשים שאינן ישנות היטב.
השלכות ומסקנות
עורכי המחקר ממליצים לקיים מחקרים נוספים לצורך אישוש ואימות. כדאי לבדוק האם מתקיים שחזור של התוצאות באופן שיחזק את תוקף המחקר וגם כדאי לבדוק כיצד שינוי הרגלי השינה ושיפור איכות השינה משפיעים על הסיכון לחלות בסכרת.
למרות שהחוקרים נזהרים מלצאת במסקנות נחרצות לפני שיבוצעו מחקרים נוספים, זהו אישוש נוסף לחשיבות שנת לילה טובה. בזמנים שבהם אנשים רבים מאחרים לישון וקמים עייפים, כדאי לתת על כך את הדעת. טכניקות של הירגעות ויותר שעות שינה בהחלט יתרמו לבריאות שלכם.