כמעט כל אחד ואחת מאיתנו היה שמח לדעת שהמאכלים שהוא מכניס לפיו הם בריאים (גם אם יש אינספור פיתויים שקשה לעמוד בהם). מצבים בהם אנחנו חושבים שאנו אוכלים דבר מה בריא שבפועל מומלץ הרבה פחות, או לא מכירים את הרכיבים במאכלים שלנו, עלולים ליצור בעיה לא קטנה. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא מאכלים מופחתי או נטולי סוכר, הגדרה תמימה ופשוטה לכאורה אשר יש מאחוריה עולם ומלואו.
קווים לדמותם של המאכלים נטולי הסוכר
חשוב לשים לב שברוב המקרים, כאשר מדברים על מאכל נטול סוכר אנחנו מתכוונים למעשה למאכל שאינו כולל תוספת סוכר. האבחנה הזו חשובה, מכיוון שסוכר קיים בצורות כאלה או אחרות באינספור מוצרים שאנו צורכים – כולל כאלו הנחשבים לבריאים באופן מובהק.
הסוכר הטבעי כולל בתוכו את סוכר הפירות (פרוקטוז) וסוכר החלב (גלוקוז). סוכר זה נחשב לבריא באופן יחסי, או אם תרצו למזיק פחות מאשר תוספי סוכר, עקב העובדה שהוא מכיל בתוכו גם ויטמינים, מינרלים, חלבונים, חומצות אמינו, מים ורכיבים אחרים. גם אם יש לסוכר השפעה אפשרית מזיקה, היא לא נוטה להיות משמעותית יתר על המידה כאשר אנו צורכים את המאכל בכמויות סבירות.
אל תדלגו על ה"אותיות הקטנות"
שימו לב שלא רק סוג המזון שאוכלים משפיע כאן, אלא גם אופן ההכנה שלו. בהקשר הנוכחי, ייתכן מאוד שגם סוכר טבעי יעבור תהליכי עיבוד כאלה או אחרים. תהליכים אלו מפחיתים באופן דרסטי את כמות הרכיבים ה"טובים" הנמצאים בסוכר, ובכך הופכים אותו לבריא הרבה פחות. לעיתים תנאי האחסון והצריכה של המוצר משפיעים, כאשר הדוגמה המובהקת היא מיץ תפוזים סחוט אשר מאבד חלק גדול מהרכיבים ומהיתרונות שלו עקב רגישותו לאור. עקב כך שמי שמשתהה בשתיית המיץ או מחליט לשמור אותו במקרר מגלה כי המיץ ששתה בפועל הוא בריא הרבה פחות ממה שהיה ניתן לצפות לו.
כדי להפוך את התמונה למורכבת עוד יותר, נציין שמאכלים המציינים בתווית שלהם שהם "ללא סוכר" כן עשויים לכלול סוגים שונים של סוכר. סוכר לבן, סוגים מסוימים של גלוקוז וסירופ תירס אינם נכללים לעיתים בספירה, כך שמאכלים המכילים אותם עשויים להיות מוגדרים כמאכלים ללא סוכר. בפועל הסוכרים האלו עלולים להזיק לא פחות, מה גם שחלקם כוללים קלוריות מזיקות ואינם כוללים את הויטמינים, המינרלים והרכיבים התזונתיים המועילים בכמות מספקת.
ומה באשר למאכלים מופחתי סוכר?
מלכודת נוספת בה נופלים רבים היא המאכלים מופחתי הסוכר, שמעלים אצלנו באופן כמעט אוטומטי קונוטציות של מזון בריא באופן יחסי. עם זאת, כאשר בוחנים מה מסתתר מאחורי ההגדרה הזו, מבינים שהתמונה אינה פשוטה גם כאן. מאכלים מופחתי סוכר מוגדרים ככה בהשוואה למוצר המקורי שהם מתבססים עליו, כך שההגדרה אינה אומרת לנו יותר מדי על כמויות הסוכר הנוכחיות בו. יכול להיות שחברת מזון הוציאה גרסה מופחתת סוכר של מאכל שהיה עמוס מאוד בסוכר, אולם גם בגרסה הזו יש כמויות נאות של סוכר שאינו בריא.
בכל מקרה חשוב להיות מודעים להגדרות השונות, לתוויות ולמאמצים שעושות חלק מהחברות בניסיון לשווק את מוצריהן. אל תהססו לבדוק, להתייעץ עם מומחים או אפילו להפנות שאלות בצורה ישירה לחברה המייצרת.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: