הופעת פצעים וכיבים בכף הרגל היא מהסיבוכים היותר נפוצים – אבל גם חמורים – של מחלת הסוכרת. המחלה הכרונית החמורה הזו, שרבים מגדירים בתור מגפה של ממש, עלולה לגרום לפצעים אשר ריפוי שלהם הוא מלאכה מורכבת, שלעיתים נראית בלתי אפשרית. בהיעדר זיהוי מוקדם של הפצעים וטיפול יעיל בהם, הם עלולים להחמיר בצורה משמעותית ולהביא לקטיעת גפיים או אפילו לסכנת חיים מוחשית.
האם הבשורה האמיתית והמשמעותית ביותר מגיע מטיפולי הלייזר, ומאפשרות הביצוע שלהם גם בבית או במקום העבודה?
האתגר: הטיפולים לכף רגל סוכרתית הם מוגבלים מאוד
עם כל ההתקדמות של הרפואה הקונבנציונלית, עדיין הטיפול שהיא מציעה במקרים של כיב רגל סוכרתית הוא מוגבל בכל קנה מידה. המטרה העיקרית היא להאיץ את זרימת הדם באזור כף הרגל, ולצורך זה עשויים להיות כמה אביזרים וטיפולים. ראשית, ניתן להשתמש בגרביים מיוחדות לחולי סוכרת, בנעליים או במדרסים המותאמים להם ובכלים אחרים. תרגילים גופניים, למשל במסגרת של טיפולי פיזיותרפיה, עשויים לסייע אף הם בשיפור המצב.
כל זאת לצד תרופות וטיפולים אחרים לאיזון רמות הסוכר, בתקווה שהדבר יביא לשיפור מצב הרגליים ולמלחמה מוצלחת בפצעים, בכיבים וב"תופעות הלוואי" החמורות האחרות של הסוכרת. הבעיה היא שגם הטיפולים האלה, או אפילו שילוב של כמה שיטות טיפול, מספקים לרוב הקלה זמנית בלבד של הבעיה. ממש לא מובן מאליו שהם יפתרו אותה מהשורש או ימנעו את המשך ההתפשטות וההחמרה שלה.
מה הם היתרונות של הלייזר?
כבר עשרות שנים שמשתמשים בקרני הלייזר השונות ככלי טיפולי רלוונטי בלא מעט מצבים ותרחישים. עם הזמן, כאשר הטכנולוגיה התפתחה, הבינו שהלייזר יכול להיות יעיל במיוחד בהתמודדות עם פצעים קשיי ריפוי, כולל כמובן פצעים הנובעים מסוכרת. בד בבד התמונה המחקרית הפכה להיות ברורה יותר, בין השאר בזכות מחקר שראה את יעילות הלייזר בטיפולים עם חתכים ניתוחיים המקבילים לכיבי הסוכרת בקרב חולדות.
התפתחות חשובה נוספת היא פיתוח מכשירים המאפשרים לבצע את הטיפולים בבית, בצורה פשוטה ומהירה. כזה בדיוק הוא בי קיור לייזר, פיתוח ישראלי ששינה למעשה את הכללים עם השקתו. מדובר במכשיר המבוסס על לייזר קר/רך, אליו מתווספים מקורות נוספים של אנרגיה להעצמת האפקט.
המגע של הקרניים עם האזור הכואב (כלומר, האזור בו הופיעו הכיבים ברגל) עשוי להאיץ את תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף, או אפילו להביא לריפוי מוצלח של הכיב תוך פרק זמן קצר באופן יחסי. זאת בשל התהליכים הביולוגיים המתרחשים או מעודדים בזכות המכשיר, לרבות חידוש רקמות הגוף, עידוד המטבוליזם, שיפור זרימת הדם, שחרור אנדרופינים המקלים על תחושות הכאב ועוד.
זה לא עניין של אינטואיציה, יש עדויות מחקריות
עם יציאתו של בי קיור לייזר, החלו להיערך כמה מחקרים המתמקדים בו באופן ישיר ואף משווים אותו לטיפולי לייזר "מסורתיים". כך למשל ניתן להזכיר מחקר שבוצע בבית החולים הדסה בירושלים, בו נמצא כי תריסר שבועות של טיפול בכיבים של כף רגל סוכרתית הביאו להפחתה דרסטית של גודל הפצע בקרב חולי סוכרת הסובלים מהבעיה. למעשה, המחקר הראה שהפצעים נסגרו כמעט לחלוטין (כ-90%) לאחר אותו פרק זמן. זאת בניגוד גמור לקבוצת הביקור שלא טופלה באמצעות המכשיר, בה התוצאות היו מינימליות עד בלתי קיימות.
מקורות ולקריאה נוספת:
Diabetic Foot – Wikipedia
Preventing Foot Ulcers in Patients with Diabetes