יום הסוכרת הבינלאומי הוא יום הנועד להעלות את המודעות לסוכרת והוא מצויין בשל עלייה ניכרת בחולי הסוכרת מסביב לעולם. יום הסוכרת הבינלאומי נחגג כל שנה ב-14 לנובמבר ובכל העולם נעשים קמפיינים ונערכים אירועים שונים. אך השנה לנוכח משבר הקורונה, נציין את היום הזה קצת אחרת.
מה החשיבות של יום הסוכרת הבינלאומי ומהן פריצות הדרך שנעשו בשנים האחרונות בתחום?
סוכרת היא מחלה שיכולה לתקוף כל אחד ולה גורמים רבים. אחד הנושאים החשובים שיום הסוכרת הבינלאומי בא לעודד הוא חינוך לאורח חיים בריא כמו גם תזונה נכונה.
כדאי לדעת על סוכרת ש…
סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות במאה העשרים ואחת ושיעור החולים בה רק עולה ועולה. סוכרת מתאפיינת ברמות סוכר גבוהות מאוד בדם, רמת סוכר גבוהה בדם לא מאפשרת חילוף חומרים תקין ותפקוד תקין של הגוף.
ישנם שני סוגים עיקריים של סוכרת: סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2, לכל אחת יש סיבות שונות להיווצרותה אך הבעיה היא זהה – עודף גלוקוז בדם.
זוהי מחלה לא פשוטה שברוב המקרים היא גם כרונית, כלומר, לא ניתן להחלים ממנה. אולם, שינוי באורח החיים לתזונה בריאה יותר ועשיית ספורט יכולים לאזן את המחלה ולסייע לחיות חיים ארוכים יותר ונוחים יותר.
על החשיבות של יום הסוכרת הבינלאומית
כפי שציינו לעיל, ישנם שני סוגים עיקריים של סוכרת:
- סוכרת סוג 1 – סוג זה הוא הסוג הפחות נפוץ, זוהי מחלה כרונית שהחולים בה יצטרכו להזריק אינסולין באופן קבוע במשך כל זמן חייהם. סוכרת זו לרוב מתפתחת עד גיל 4 ולכן היא גם נקראת ״סוכרת נעורים״. הבעיה בסוכרת סוג 1 היא שישנו פגם גופני אשר מונע מהגוף לייצר אינסולין.
- סוכרת סוג 2 – מעל 90% מחולי הסוכרת חולים בסוכרת זו. סוכרת סוג 2 מתפתחת בהדרגה, בניגוד לסוכרת סוג 1. הגורמים העיקריים לסוכרת סוג 2 הם תורשה, השמנת יתר, אי-סבילות לגלוקוזה ותסמונות מטבוליות.
- סוכרת היא כל כך נפוצה שכ-8% מכלל אוכלוסיית העולה חולה בה. מסיבה זו הסוכרת הוכרזה כמגיפה ויום הסוכרת הבינלאומי הוא כלי נוסף להילחם בה. חינוך מגיל צעיר לעשיית בחירות נכונות בכל הנוגע לאוכל וגם לפעילות גופנית יכול לשפר פלאים את הנתונים הללו.
מה ניתן ללמוד ממחקרים גורמי הסיכון לסוכרת?
מאחר וסוכרת היא מגיפה עולמית, ישנם מחקרים רבים שנעשו ונעשים סביב הנושא. להלן חלק מהממצאים לגבי הפחתת הסיכון לחלות בסוכרת: פעילות גופנית רציפה, הורדת משקל אצל אנשים שמנים במיוחד ודיאטה עשירה בסיבים ומגנזיום. כמו כן, עישון הוא אחד מהגורמים הסביבתיים לסוכרת, גם לאחר הפסקת העישון יקח מספר שנים עד שזה ישפיע על הפחתת הסיכון לקבלת סוכרת.
הטיפול בסוכרת ופריצות דרך אחרונות
מעבר לשינוי אורח החיים, עולם הרפואה מציע היום מגוון רחב של תרופות וטיפולים למניעת הסיכון לחלות בסוכרת, למשל עבור אנשים עם רקע של סוכרת במשפחה, וגם טיפולים לאחר שהמחלה כבר התפרצה. אבל אנחנו נרצה להתמקד בכמה מפריצות הדרך המעניינות של השנים האחרונות.
לאחר מחקר ארוך שנים, בשיתוף צוותים ישראלים ואמריקאים, נמצאה תרופה ממשפחת ה-"גלופליזטין״ שיכולה למנוע מוות של חולי סוכרת מהתקפי לב ב-40% מהמקרים.
במחקר אחר שנעשה על ידי אותם צוותים נמצאה תרופה חדשה ממשפחת ה-GLP1 ההתגלתה כמונעת מוות של חולי סוכרת מהתקפי לב ואירועים מוחיים ב-20% מהמקרים.
בשל אי היציבות בתפקוד הגופני, חולי סוכרת סובלים פי שתיים יותר מאירועים מוחיים והתקפי לב. לכן, ישנה חשיבות למחקרים הנעשים בתחום זה ומציאת תרופות ספציפיות שיוכלו למנוע מוות בנסיבות אלה.
לסיכום, ב-14 לנובמבר, יום הסוכרת הבינלאומית, ננסה יחד להעלות את המודעות למגיפת הסוכרת. נזכיר לעצמנו את החשיבות של אורח חיים מאוזן, תזונה בריאה ופעילות גופנית.