ויקטוזה היא תרופה לטיפול בסכרת סוג 2, הניתנת בזריקה. התרופה פועלת במנגנון של עיכוב הקולטן ל-GLP1, ובדרך זו גורמת לעליה בהפרשת האינסולין מהלבלב ולירידה ברמת הסוכר בדם.
ויקטוזה היא אחת התרופות החדשות העוזרת לחולי סכרת, והחיסרון הגדול בה הוא שהיא ניתנת בהזרקה בלבד.
השימוש בויקטוזה נעשה אצל חולי סכרת שאינם תלויים באינסולין (כלומר הלבלב מפריש כמות מספקת של האינסולין) ובדרך כלל מתחילים להשתמש בויקטוזה כטיפול קו שני, לאחר שטיפול בתרופות אחרות כמו מטפורמין או סולפנילאוריאה לא השיג תוצאות משמעותיות.
מנגנון הפעולה של ויקטוזה
ההורמון GLP-1 הוא הורמון המיוצר על ידי המעיים וגורם ללבלב להפריש אינסולין. בזכות הפרשת ההורמון, תאי בטא בלבלב "יודעים" מהי כמות האינסולין הנדרשת ומפרישים אותה, ובכך עוזרים להכנסת הסוכר אל התאים ולשמירה על רמת סוכר תקינה בדם. בדרך זו, GLP-1 מגרה את תאי הלבלב להפריש את האינסולין לאחר האוכל, ועוזר לאיזון הסוכר.
התרופה ויקטוזה דומה להורמון GLP-1 ב-97%, ובכך גורמת להשגת תוצאה דומה מאוד להפרשה עצמית של ויקטוזה. במילים אחרות, לאחר שמזריקים ויקטוזה, הלבלב מגיב בצורה הדומה מאוד למה שקורה אחרי הפרשת GLP-1 מהמעי (הויקטוזה הרי היא תרופה דמויית GLP-1), ורמת האינסולין המופרש מהלבלב עולה. כתוצאה, מושגת ירידה מהירה ברמת הסוכר בדם.
כמו כן, ההורמון GLP-1 (וכך גם ויקטוזה) גורם גם לעיכוב של עיכול המזון במעי הדק, ובדרך זו עוזר לבקרת רמת הסוכר המגיע מהמעי לדם.
למרות שויקטוזה ניתנת בזריקה, אסור להתבלבל בינה ובין אינסולין, ומנגנון הפעולה בין שתי התרופות שונה: בעוד אינסולין מוזרק לגוף ופועל ישירות להכנסת הסוכר לתאים, ויקטוזה עושה זאת בדרך עקיפה ומעלה את רמת האינסולין על ידי הפרשתו מהלבלב.
מתי משתמשים בויקטוזה?
מומלץ להשתמש בויקטוזה בשילוב עם תזונה מופחתת פחמימות ופעילות גופנית קבועה. השימוש בויקטוזה מתאים לחולים בסכרת סוג 2 בלבד, ומומלץ להתחיל להשתמש בתרופה לאחר ניסיונות שימוש בתרופות אחרות.
כמו כן, השימוש בויקטוזה לא מומלץ בילדים, מכיוון שעדיין לא ידועה האפקטיביות של התרופה אל מול הסיבוכים האפשריים בטווח הארוך.
איך ויקטוזה עוזרת לחולי סכרת?
מחקרים שונים הצליחו להראות שרוב המטופלים שהשתמשו בויקטוזה הצליחו לשפר בצורה משמעותית את איזון הסוכר שלהם, ולביא אותו לערכים המומלצים של המוגלובין A1C הנמוך מ-7%.
ויקטוזה השפיעה בצורה מהירה יחסית, ותוך שנתיים הביאה לשינוי באיזון הסוכר. בניגוד לתרופות אחרות, איזון הסוכר נשמר לאורך זמן, והשימוש בויקטוזה יכול גם לעזור קצת לירידה במשקל.
השימוש בויקטוזה מתבצע בהזרקה פעם ביום (לפני או אחרי האוכל), ועל מנת להקל על המשתמשים התרופה מגיעה בצורת עט המותאם להזרקה. על מנת להשיג תוצאות טובות ולהימנע מסיבוכים, השימוש בויקטוזה חייב להיעשות בצורה יום יומית ובאופן קפדני.
תופעות הלוואי של ויקטוזה
בדומה לתרופות אחרות, גם ויקטוזה גורמת לתופעות לוואי שונות. תופעות הלוואי החשובות של הויקטוזה:
- סיבוכים כתוצאה מההזרקה – מלבד אי הנעימות של ההזרקה היום יומית, עלולים להופיע סיבוכים שונים כתוצאה מהזרקת התרופה. הסיבוכים העיקריים הם זיהום, אודם או כאב, ובדרך כלל הם פוחתים לאחר שלומדים להשתמש בתרופה בצורה יעילה.
- בחילות – תופעת הלוואי העיקרית של הויקטוזה, המופיעה ב-13% מהמטופלים במהלך השבועיים הראשונים של הטיפול ויכולה להיות מלווה לכאבי ראש ושלשולים. הופעת הבחילות תלויה במינון, ופוחתת ובדרך כלל גם נעלמת לאחר מספר שבועות.
- תגובה אלרגית – קיימים מטופלים אשר מפתחים תגובה אלרגית לתרופה או להזרקה. במקרים אלה עלולה להופיע פריחה ותופעות אלרגיות אחרות.
קראו עוד: