סכרת הריון הינה דבר שכיח היכול להופיע במיוחד בחצי השני להריון. הסכרת ההריונית יכולה לסכן הן את האם והן את התינוק ולכן חשוב לאבחנה ולטפל בה.
סכרת הריון
סכרת הריון הינה תופעה שכיחה מאוד, כ- 4% מן הנשים עלולות ללקות בה בזמן ההריון. הסיבה להיווצרות הסכרת הינה בשלייה התומכת בגדילת העובר. השלייה מפרישה הורמונים אשר עוזרים לעובר להתפתח אך יחד עם זאת גורמים לעמידות מוגברת של האם לאינסולין.
שינויים אלה יכולים להגביר את רמת הסוכר בדם ולייצר הורמונים המתנגדים לייצור האינסולין. כתוצאה מכך מצטבר הסוכר בדם ונוצרת סכרת.
מדוע חשוב להקפיד על דיאטת סכרת הריון?
הקפדה על תזונה נכונה שומרת על רמות הסוכר בדם ותורמת בריאותית לאם ולתינוק. התפריט נבנה בהתאם למשקלה של האם טרם הריונה וכולל בתוכו מגוון רחב של ערכים תזונתיים.
עקרונות הדיאטה לסכרת הריון
- חלוקת הערכים התזונתיים- התפריט התזונתי מורכב מ- 35-40% פחמימות (לעומת דיאטה רגילה בה קיים אחוז כמעט כפול של פחמימות), 20-25% חלבונים ו- 35-40% שומנים.
- חלוקת הארוחות- התפריט כולל 6-7 ארוחות המתפרסות לאורך כל היום. יש לשים לב לצריכת כמות פחמימות נמוכה בשעות הבוקר (זמן בו משתחררים הורמונים רבים העלולים להעלות את רמות הסוכר) ולפזרן לאורך היום כדי לא לאכול מנה עמוסת פחמימות בבת אחת.
- לפני השינה- מומלץ לצרוך מנת פחמימה לפני השינה כדי להכין את הגוף לקראת הלילה.
- כמות- להקפיד על צריכת מנת פחמימות אחת בכל ארוחה כמו פרוסת לחם מלא אחת, חצי כוס אורז, פסטה או תפוח אדמה קטן אחד או שלושת רבעי כוס שעועית וכדומה.
- אבות המזון- מומלץ לשלב בזמן הארוחה את כל אבות המזון: דגן, ירקות, חלב, בשר וגבינות. מומלץ להעדיף מוצרי מזון מקמח ודגנים מלאים ומוצרים בעלי סיבים תזונתיים אשר קצב ספיגתם בדם איטי יותר.
- ארוחות ביניים- מומלץ לאכול פרי או יוגורט או פרוסה עם ממרח לא ממותק.
- פירות- מומלץ לא לצרוך יותר מ2-3 מנות פרי ביום.
- מתוקים- להימנע לחלוטין משתיית משקאות ממותקים או ממאכלים מתוקים, מסוכר לבן ומאלכוהול. מוצרים מתוקים כוללים: מיצים, סוכריות, אבטיח, מלון, ממתקים, עוגות, עוגיות וכדומה.
- ירקות- יש להרבות באכילת ירקות חיים עם קליפתם וירקות מבושלים.
מעקב ופיקוח רפואי
כמו כן חשוב כי גם לאחר הלידה, למרות שערכי רמת הסוכר בהריון חוזרים לנורמה, תשמור האישה על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית קבועה.