חוסר איזון ברמת הסוכר לאורך זמן עלול להביא עימו השלכות משמעותיות. בין היתר, הדבר עלול להביא להופעת מחלת הסכרת על שלל תופעות הלוואי ועליה בסיכון לתחלואה משנית.
ייעוץ דיאטני מסייע, בחלק מהמקרים, למנוע את גורמי הסיכון למחלת הסכרת ובמקרים אחרים לנהל חיים שגרתיים לגמרי עם חוסר הפרעה כמעט מוחלט של התסמינים. חשוב מאוד להיעזר בייעוץ של דיאטנית החיוני לא פחות מאשר מתן אינסולין להורדת רמת הסוכר.
יעוץ דיאטני למניעת סיכוני סכרת
ייעוץ תזונתי, לא פחות מייעוץ ומעקב רפואי, מאפשר לאוכלוסייה בסיכון להימנע מרמת סוכר גבוהה לאורך זמן. חשוב מאוד שתהייה תקשורת בין הרופא המטפל לבין הדיאטנית, על מנת לשפר את השפעת השילוב בין תרופות ותזונה לאיזון רמת הסוכר. הטיפול רפואי כשלעצמו איננו תחליף ליעוץ דיאטני.
תפריט שהותאם במיוחד לחולי סכרת יכול להוריד את רמת הסוכר ולהשאיר אותה נמוכה ולפעמים אף לייתר את השימוש בתרופות או לאפשר הפחתה במינון. חלק מחולי הסכרת שקיבלו ייעוץ דיאטני צמוד הצליחו להפוך סכרת פעילה לנטולת סימפטומים כאשר יש גם כאלה שהצליחו להיפטר מהצורך בהזרקת אינסולין.
מכיוון שההשלכה של רמות סוכר גבוהות לאורך זמן עלולה להיות הרסנית. בין היתר, מתרחש הרס כלי דם זעירים, פגיעה בתפקוד הכליות עד כדי צורך בדיאליזה, הרס הרשתית עד כדי אובדן ראיה מוחלט, תפקוד לקוי של מערכת העצבים. ירידה בתחושתיות כתוצאה מתפקוד לקוי של העצבים מעמיד חולים בסיכון מוגבר לפציעות וכן מופיעים גם כיבים ופצעים ברגליים.
בנוסף, חולי סכרת שאצלם הסוכר איננו מאוזן לאורך זמן חשופים יותר לחסימות בעורקים, אוטם שריר הלב, התקפי לב ושבץ. ייעוץ דיאטני מכוון את הציבור לצריכת מזונות בריאים יותר ובעלי ערך גליקמי המותאם עבורם.
ייעוץ דיאטנית: מה מותר ומה אסור לאכול בסכרת
במפגש ייעוץ עם דיאטנית, חולי סכרת לומדים אילו מאכלים מותרים להם ואילו מזונות אסורים עליהם, בהתאם לערכי רמת הסוכר. מכיוון שסכרת במרבית המקרים לא מופיעה ביום אחד, ניתן להתאים תזונה בריאה יותר על מנת למנוע את הופעת המחלה כאשר רמות הסוכר (בין היתר, בצום) מראות על חריגה מהנורמה.
השילוב בין ניטור רמת הסוכר באופן קבוע לבין ייעוץ דיאטני ותזונה מתאימה משפרים לאין ערוך את מצבם של החולים. אגב, ניטור רמת הסוכר עבור חולי סכרת או עבור אנשים בריאים אך בעלי רמת סוכר גבולית צריך להתבצע לא רק בצום אלא גם לאחר ארוחות עשירות, לפני פעילות גופנית מאומצת וגם בהתאם לשינויים בהרגשה הכללית.
מהי התאמה אישית של תזונה בריאה?
למשל, ההיכרות עם האינדקס הגליקמי של סוגי מזונות ומאכלים שונים. ההבנה הטובה יותר אודות סוגים שונים של מרכיבים הרשומים על מוצרי המזון, כאשר סוכר מופיע למשל תחת שמות שונים (כגון גלוקוז) וכאשר חלק מהממתיקים המלאכותיים, כגון מלטיטול למשל, הינם בעלי ערך גליקמי בלתי מבוטל כך שאין לצרוך מהם ללא הגבלה.
דיאטניות מסבירות כי מזונות בריאים כוללים למשל קטניות (בעלי ערך גליקמי הנחשב למאוד נמוך) וכן גבינות. פירות, יש להוסיף, אינם מקשה אחת. ישנם פירות כגון תפוחים או שזיפים שאינם מעלים במהירות את רמת הסוכר בדם לעומת אבטיחים, שמעלים את רמת הסוכר באופן מאוד מהיר.