ב-1 לדצמבר 2014 נכנס לתוקף עדכון הגדרות הנכות של חולי סכרת מטעם הביטוח לאומי, עדכון זה גרם לחולי סכרת רבים, שעד עתה לא קיבלו את זכויותיהם, לנשום לרווחה.
העדכון החדש נרשם ב"ספר הליקויים" של הביטוח הלאומי ובשורה האחרונה קובע את הסכומים להם זכאי חולה סכרת, וכולל גם את קרנות הפנסיה וחברות הביטוח השונות בכל הנוגע לביטוחי קופות חולים, אובדן כושר עבודה, וכמובן הנחות על תרופות.
גובה אחוזי הנכות
בהתאם לנתוני משרד הבריאות, חיים בארץ, נכון להיום, כחצי מיליון חולי סכרת, כשרק כ-34 אלף מתוכם מוגדרים על ידי הביטוח הלאומי כנכים. החידוש בתקנות הוא האופן שבו נקבע גובה אחוזי הנכות, והסיכוי שלהם לקבל את הקצבה.
גובה הקצבה נבדק ונקבע בהתאם למצבו האישי של כל חולה. כך, למשל, חולה סכרת שסובל מרטינופתיה (מחלת עיניים) לא יהיה זכאי לקצבה אלא אם כן הוא סובל ממצבים בריאותיים אחרים הקשורים למחלה, שיזכו אותו באחוזי נכון עד הסף הנדרש, או ולמרות האבסורד, עד שיתעוור לחלוטין.
הצדקת קצבת הנכות מבדילה את הסכרת ממחלת העיניים, היות ולא קיים הבדל בין רטינופתיה סכרתית לרטינופתיה הנגרמת כתוצאה ממצבים אחרים.
ה"היגיון" מאחורי קביעה זו הוא שחולי סכרת אינם סובלים מבעיות עיניים ולכן הרטינופתיה קשורה למצב אחר שאינו מזכה בקצבת אחוזי נכות לסכרת. רק במצב בו הפגיעה בעיניים תגיע לרמה של 75%, או כשהראייה מתדרדרת באופן משמעותי ביותר, יהיה זכאי החולה לקבלת קצבה.
קיימים ארבעה סיבוכים רפואיים הקשורים לסכרת, המזכים כיום את החולים באחוזי נכות. כל הסיבוכים נבדקים בנפרד, ועל כל חולה להוכיח שמצבו התדרדר בעקבות הסכרת. רופאים מומחים סבורים כי ההחלטות החדשות פוגעות באופן מהותי בחולי הסכרת, אך הביטוח הלאומי אינו עוסק בהשלכות מהקצבאות החדשות.
אז איפה הכסף?
מועצת הביטוח הלאומי היא ועדה המורכבת מנציגי ציבור כגון תעשיינים, אנשי הסתדרות, נציגי נכים ונציגי ממשלה. ועדת סל התרופות, המתכנסת אחת לשנה כדי להחליט על התרופות הנכנסות לסל, מורכבת משני נציגי ציבור מתוך 14 חברים בוועדה.
לנציגים אלו אין את הכלים הדרושים לקבוע אם השינויים החדשים ראויים ועונים היטב על צרכי החולים. הם פועלים על פי המלצות של פרופסורים בכירים מבתי החולים, ללא אפשרות לקבוע עם המצג אותו קיבלו אכן תואם את המציאות.
השלכות עדכני קצבת הנכות קובעות כי אם חולה סכרת היה זכאי בעבר לקבלת שישים אחוזי נכות, למשל, היום הוא זכאי לאפס אחוזים, למרות ההשלכות. בביטוח הלאומי מכנים הגדרות חדשות אלו כ"רפואה מודרנית".
חלית? נפגעת?
ישנן חברות הקראו לאנשים לממש את זכויותיהם הרפואיות, כגון ארגון 'זכותי', שהמליצו לחולי הסכרת לתבוע את זכויותיהם לפני כניסת העדכונים החדשים לתוקף, כדי שיוכלו לקבל את זכויותיהם בהתאם לנהלים הישנים.
החלטות הביטוח הלאומי נובעות ממגמה לחסוך כספים לממשלה על חשבון החולים. ולמרות ההתנהלות הבעייתית בעדכון סעיף הסכרת, בשילוב עם חוסר התקשורת בין ועדות מקבלי ההחלטות לבין רופאים מומחים, הקוראים לשנות באופן מיידי את התקנות, ולהתאימן לשירות הולם הניתן על ידי רשת סעד ממלכתית לנזקקים וחולים, עד היום טרם בוצע שינוי בהחלטות האחרונות.