ב-1 לדצמבר 2014 נכנס לתוקף עדכון הגדרות הנכות של חולי סכרת מטעם הביטוח לאומי, עדכון זה גרם לחולי סכרת רבים, שעד עתה לא קיבלו את זכויותיהם, לנשום לרווחה.
גובה אחוזי הנכות
בהתאם לנתוני משרד הבריאות, חיים בארץ, נכון להיום, כחצי מיליון חולי סכרת, כשרק כ-34 אלף מתוכם מוגדרים על ידי הביטוח הלאומי כנכים. החידוש בתקנות הוא האופן שבו נקבע גובה אחוזי הנכות, והסיכוי שלהם לקבל את הקצבה.
הצדקת קצבת הנכות מבדילה את הסכרת ממחלת העיניים, היות ולא קיים הבדל בין רטינופתיה סכרתית לרטינופתיה הנגרמת כתוצאה ממצבים אחרים.
קיימים ארבעה סיבוכים רפואיים הקשורים לסכרת, המזכים כיום את החולים באחוזי נכות. כל הסיבוכים נבדקים בנפרד, ועל כל חולה להוכיח שמצבו התדרדר בעקבות הסכרת. רופאים מומחים סבורים כי ההחלטות החדשות פוגעות באופן מהותי בחולי הסכרת, אך הביטוח הלאומי אינו עוסק בהשלכות מהקצבאות החדשות.
אז איפה הכסף?
לנציגים אלו אין את הכלים הדרושים לקבוע אם השינויים החדשים ראויים ועונים היטב על צרכי החולים. הם פועלים על פי המלצות של פרופסורים בכירים מבתי החולים, ללא אפשרות לקבוע עם המצג אותו קיבלו אכן תואם את המציאות.
חלית? נפגעת?
ישנן חברות הקראו לאנשים לממש את זכויותיהם הרפואיות, כגון ארגון 'זכותי', שהמליצו לחולי הסכרת לתבוע את זכויותיהם לפני כניסת העדכונים החדשים לתוקף, כדי שיוכלו לקבל את זכויותיהם בהתאם לנהלים הישנים.
החלטות הביטוח הלאומי נובעות ממגמה לחסוך כספים לממשלה על חשבון החולים. ולמרות ההתנהלות הבעייתית בעדכון סעיף הסכרת, בשילוב עם חוסר התקשורת בין ועדות מקבלי ההחלטות לבין רופאים מומחים, הקוראים לשנות באופן מיידי את התקנות, ולהתאימן לשירות הולם הניתן על ידי רשת סעד ממלכתית לנזקקים וחולים, עד היום טרם בוצע שינוי בהחלטות האחרונות.